Kinesist Leuven
 

Revalidatie van blessures

Peroneus tendinopathie

Kinesist Leuven

De m. peroneus brevis is een spier die vanuit de bovenzijde van de kuit naar de buitenzijde van de voet gaat. Pijnklachten worden meestal waargenomen aan de buitenzijde van de voet. De spier heeft een belangrijke functie in de stabiliteit van de voet, enkel en het onderbeen. We spreken bij een overbelasting over een tendinopathie van de m. peroneus brevis. Soms wordt er ook gesproken over een overbelasting van de m. peroneus longus. Deze spier loopt naast de m. peroneus brevis maar geeft doorgaans geen klachten. Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Eerst wordt de pees stijver, dikker en minder goed belastbaar. Volledig herstel is in dit stadium nog mogelijk. Hierna kan de structuur van de pees veranderen doordat deze langdurig overbelast raakt. Enig herstel is vanaf nu nog maar mogelijk. Wanneer de structuur van de pees zodanig veranderd dat herstel niet meer mogelijk is spreken we van tendinose. De kans dat de pees afscheurt is dan relatief groot.

Voorste kruisband letsel

Kinesist Leuven

Als de voorste kruisband gescheurd is, kan het onderbeen te veel naar voren schuiven. De knie verliest zijn stabiliteit. Dit is vooral te merken bij het maken van plotselinge bewegingen. Om de knie weer te herstellen moet er een nieuwe voorste kruisband worden geplaatst. Dit kan met behulp van de patellapees. Het stukje pees dat wordt afgenomen is circa 10 cm lang. Het bevat een stukje bot afkomstig uit de knieschijf. Daarna geneest de patellapees weer. Tijdens de operatie worden stukjes overbodig weefsel weggehaald en er wordt nieuwe ruimte gemaakt voor een nieuwe kruisband. En 6 tot 9 maanden rust is nodig.

Als de kruisband alleen verrekt is, zullen de gevolgen minder ernstig zijn en is een tot twee weken rust aangewezen.

Heup prothese

Een heupimplantaat, kunstheup of endoprothese is een vervanging voor een heupgewricht. Het kan soms nuttig of nodig zijn het natuurlijke heupgewricht te vervangen, als het lopen met het eigen heupgewricht te pijnlijk wordt door uitgebreide artrose of artritis met misvorming en pijn. Een andere reden kan zijn een breuk van de dijbeenhals, waarbij het vaak makkelijker is en sneller betere resultaten geeft de heup te vervangen dan de gebroken heup te repareren.

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom is een aandoening in de pols waarbij de middelste zenuw (nervus medianus) bekneld is. De nervus medianus loopt vanuit de onderarm via een opening in de handwortelbeentjes naar de handpalm. Deze opening wordt de carpale tunnel genoemd, met als officiële naam de canalis carpi. Het carpaletunnelsyndroom treedt op wanneer het weefsel in en rondom de carpale tunnel gezwollen is. De klachten zijn vaak uiteenlopend van aard en vertonen veel overlapping met andere CANS-aandoeningen, waardoor een juiste diagnose op basis van de klachten moeilijk is.

Iliotibiaal frictiesyndroom

Kinesist Leuven

Het iliotibiale frictiesyndroom is één van de hoofdoorzaken van laterale kniepijn bij hardlopers. De tractus iliotibialis is een weefselverdikking aan de buitenzijde van de dij. Deze band loopt van de buitenzijde van het bekken over de heup en knie en hecht aan net onder de knie. De tractus iliotibialis is belangrijk voor het stabiliseren van het kniegewricht tijdens hardlopen. Hierbij beweegt de band van achter het femur (dijbeen) in anterieure richting en wrijft hierbij over de laterale knobbel van het femur. Dit constante wrijven kan de band doen ontsteken wat de klachten veroorzaakt.

Fibromyalgie

Kinesist Leuven

Fibromyalgie is een niet-gewrichtsgebonden ziektebeeld. Kenmerkend zijn spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na inactiviteit, overbelasting of blootstelling aan kou. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, spierstijfheid en hoofdpijn.

Spierscheur

Kinesist Leuven

Spieren zijn bundels samentrekbare vezels die in een regelmatig patroon zijn gerangschikt. De bundels vezels, dit zijn wel duizenden vezels, worden door bindweefsel bij elkaar gehouden en vormt zo de spier. Bij een eerstegraads spierscheuring zal minder dan 5% van de spiervezels beschadigd zijn. Je voelt tijdens explosieve en maximale belasting een stekende en scherpe pijn in de spier, maar er zijn nog genoeg vezels en bundels over om de werking van deze vezels over te nemen waardoor je nog wel rustig kunt lopen en fietsen zonder daarbij klachten te ervaren. Daarentegen zal bij een tweedegraads spierscheuring lichte belasting al pijn geven. Het oprekken van de spier is tevens pijnlijk en de kracht in de spier neemt af. Een derdegraads spierscheuring geeft een felle pijn waarbij een knappend geluid waarneembaar is. De pijn zal snel wegtrekken, simpelweg omdat de verbinding verbroken is waardoor je de pijn amper nog kunt waarnemen. Een grote bloeduitstorting en een flinke zwelling zullen niet lang op zich laten wachten en bij het aanspannen van de spier bolt de spier eenzijdig op. 

Ziekte van Sever

Kinesist Leuven

De Ziekte van Sever Schinz (apophysitis calcaneï), ook wel Morbus Sever genoemd of afgekort als Ziekte van Sever, is een aandoening van het hielbeen. Wanneer een kind in de groei is in de leeftijd van ongeveer 7 tot 13 jaar, dan moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf zit aan de achterkant van het hielbot, vlak onder de aanhechting van de achillespees. Druk op het hielbeen, wat ontstaat bij normale belasting maar nog meer bij sporten, kan leiden tot overbelasting. Als gevolg hiervan kan een zwelling ontstaan aan de achterzijde van de voet. Kinderen met overgewicht of kinderen die zeer actief aan sport doen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van de Ziekte van Sever.

Osgood-schlatter

Kinesist Leuven

De ziekte van Osgood-Schlatter is een ziekte waarbij er pijn optreedt op de plaats van de aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen. Hierbij ontstaat er een gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. De ziekte komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar. Bij meisjes komt het iets minder voor, dan echter vaak iets eerder, 8-14 jaar. Het ontstaat wanneer ze in de groeispurt zijn en de pezen minder snel groeien. Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt. Klachten ontstaan vooral na het sporten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Er ontstaan grote krachten op de kniepees en de bult doet pijn. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen is geïrriteerd en ontstoken en vaak vormt zich na enige maanden op die plaats wat meer botweefsel dan normaal.