Image by Jesper Aggergaard
 

Revalidatie van blessures

Peroneustendinopathie

De m. peroneus brevis is een spier die vanuit de bovenzijde van de kuit naar de buitenzijde van de voet gaat. Pijnklachten worden meestal waargenomen aan de buitenzijde van de voet. De spier heeft een belangrijke functie in de stabiliteit van de voet, enkel en het onderbeen. We spreken bij een overbelasting over een tendinopathie van de m. peroneus brevis. Soms wordt er ook gesproken over een overbelasting van de m. peroneus longus. Deze spier loopt naast de m. peroneus brevis maar geeft doorgaans geen klachten. Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Eerst wordt de pees stijver, dikker en minder goed belastbaar. Volledig herstel is in dit stadium nog mogelijk. Hierna kan de structuur van de pees veranderen doordat deze langdurig overbelast raakt. Enig herstel is vanaf nu nog maar mogelijk. Wanneer de structuur van de pees zodanig veranderd dat herstel niet meer mogelijk is spreken we van tendinose. De kans dat de pees afscheurt is dan relatief groot.

Voorste kruisband letsel

Als de voorste kruisband gescheurd is, kan het onderbeen te veel naar voren schuiven. De knie verliest zijn stabiliteit. Dit is vooral te merken bij het maken van plotselinge bewegingen. Om de knie weer te herstellen moet er een nieuwe voorste kruisband worden geplaatst. Dit kan met behulp van de patellapees. Het stukje pees dat wordt afgenomen is circa 10 cm lang. Het bevat een stukje bot afkomstig uit de knieschijf. Daarna geneest de patellapees weer. Tijdens de operatie worden stukjes overbodig weefsel weggehaald en er wordt nieuwe ruimte gemaakt voor een nieuwe kruisband. En 6 tot 9 maanden rust is nodig.

Als de kruisband alleen verrekt is, zullen de gevolgen minder ernstig zijn en is een tot twee weken rust aangewezen.

Heup prothese

Een heupimplantaat, kunstheup of endoprothese is een vervanging voor een heupgewricht. Het kan soms nuttig of nodig zijn het natuurlijke heupgewricht te vervangen, als het lopen met het eigen heupgewricht te pijnlijk wordt door uitgebreide artrose of artritis met misvorming en pijn. Een andere reden kan zijn een breuk van de dijbeenhals, waarbij het vaak makkelijker is en sneller betere resultaten geeft de heup te vervangen dan de gebroken heup te repareren.

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom is een aandoening in de pols waarbij de middelste zenuw (nervus medianus) bekneld is. De nervus medianus loopt vanuit de onderarm via een opening in de handwortelbeentjes naar de handpalm. Deze opening wordt de carpale tunnel genoemd, met als officiële naam de canalis carpi. Het carpaletunnelsyndroom treedt op wanneer het weefsel in en rondom de carpale tunnel gezwollen is. De klachten zijn vaak uiteenlopend van aard en vertonen veel overlapping met andere CANS-aandoeningen, waardoor een juiste diagnose op basis van de klachten moeilijk is.

Iliotibiale frictiesyndroom

Het iliotibiale frictiesyndroom is één van de hoofdoorzaken van laterale kniepijn bij hardlopers. De tractus iliotibialis is een weefselverdikking aan de buitenzijde van de dij. Deze band loopt van de buitenzijde van het bekken over de heup en knie en hecht aan net onder de knie. De tractus iliotibialis is belangrijk voor het stabiliseren van het kniegewricht tijdens hardlopen. Hierbij beweegt de band van achter het femur (dijbeen) in anterieure richting en wrijft hierbij over de laterale knobbel van het femur. Dit constante wrijven kan de band doen ontsteken wat de klachten veroorzaakt.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een niet-gewrichtsgebonden ziektebeeld. Kenmerkend zijn spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. De spierpijn wordt doorgaans heviger na inactiviteit, overbelasting of blootstelling aan kou. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, spierstijfheid en hoofdpijn.

Spieren zijn bundels samentrekbare vezels die in een regelmatig patroon zijn gerangschikt. De bundels vezels, dit zijn wel duizenden vezels, worden door bindweefsel bij elkaar gehouden en vormt zo de spier. Bij een eerstegraads spierscheuring zal minder dan 5% van de spiervezels beschadigd zijn. Je voelt tijdens explosieve en maximale belasting een stekende en scherpe pijn in de spier, maar er zijn nog genoeg vezels en bundels over om de werking van deze vezels over te nemen waardoor je nog wel rustig kunt lopen en fietsen zonder daarbij klachten te ervaren. Daarentegen zal bij een tweedegraads spierscheuring lichte belasting al pijn geven. Het oprekken van de spier is tevens pijnlijk en de kracht in de spier neemt af. Een derdegraads spierscheuring geeft een felle pijn waarbij een knappend geluid waarneembaar is. De pijn zal snel wegtrekken, simpelweg omdat de verbinding verbroken is waardoor je de pijn amper nog kunt waarnemen. Een grote bloeduitstorting en een flinke zwelling zullen niet lang op zich laten wachten en bij het aanspannen van de spier bolt de spier eenzijdig op. (https://goo.gl/0fo6fA)

Ziekte van Sever

De Ziekte van Sever Schinz (apophysitis calcaneï), ook wel Morbus Sever genoemd of afgekort als Ziekte van Sever, is een aandoening van het hielbeen. Wanneer een kind in de groei is in de leeftijd van ongeveer 7 tot 13 jaar, dan moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf zit aan de achterkant van het hielbot, vlak onder de aanhechting van de achillespees. Druk op het hielbeen, wat ontstaat bij normale belasting maar nog meer bij sporten, kan leiden tot overbelasting. Als gevolg hiervan kan een zwelling ontstaan aan de achterzijde van de voet. Kinderen met overgewicht of kinderen die zeer actief aan sport doen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van de Ziekte van Sever.

Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood-Schlatter[4][2] is een ziekte waarbij er pijn optreedt op de plaats van de aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen. Hierbij ontstaat er een gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. De ziekte komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar. Bij meisjes komt het iets minder voor, dan echter vaak iets eerder, 8-14 jaar. Het ontstaat wanneer ze in de groeispurt zijn en de pezen minder snel groeien. Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt. Klachten ontstaan vooral na het sporten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Er ontstaan grote krachten op de kniepees en de bult doet pijn. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen is geïrriteerd en ontstoken en vaak vormt zich na enige maanden op die plaats wat meer botweefsel dan normaal.

Achillespeestendinopathie

Peesoverbelastingsletsels of tendinopathieën komen vaak voor bij sporters. Pezen zorgen voor de aanhechting van spieren aan de botten. Pezen zijn niet erg rekbaar en bestaan uit tal van vezelachtige structuren.

Een peesoverbelasting ontstaat geleidelijk. De oorzaak is altijd een onevenwicht tussen de gevraagde belasting en de belastbaarheid van het peesweefsel. Naast de belasting door de sportactiviteit zelf, kunnen andere factoren bijdragen tot het ontstaan van een tendinopathie:

Golferselleboog

Ten gevolge van de chronische belasting van de elleboogregio zullen de spieren sterker worden. Wanneer de belasting te snel wordt opgebouwd of deze veel veranderd (vb. na een rustperiode ineens weer heel veel sporten). De verhoogde spierspanning kan de pezen overbelasten (tendinopathie) en de microcirculatie beperken doordat deze kleine vaatjes onder druk komen te staan.

Tenniselleboog

Peesoverbelastingsletsels of tendinopathieën komen vaak voor bij sporters. Pezen zorgen voor de aanhechting van spieren aan de botten. Pezen zijn niet erg rekbaar en bestaan uit tal van vezelachtige structuren.

Een peesoverbelasting ontstaat geleidelijk. De oorzaak is altijd een onevenwicht tussen de gevraagde belasting en de belastbaarheid van het peesweefsel. Naast de belasting door de sportactiviteit zelf, kunnen andere factoren bijdragen tot het ontstaan van een tendinopathie:

Incontinentie

Onderzoek toont aan dat oefeningen voor de bekkenbodem effectief zijn voor sommige vormen van incontinentie, zoals stress-incontinentie en / of een overactieve blaas dewelke urge-incontinentie veroorzaakt. Ze kunnen ook helpen bij faecale incontinentie wanneer de oorzaak van het probleem een zwakke bekkenbodem is. Zij zullen echter niet helpen als er andere oorzaken van de incontinentie aanwezig zijn. (bijvoorbeeld infectie, ontsteking of onderliggende darmziekte).

Impingement

Ook wel subacromiale impingement, painful arc syndroom, supraspinatus syndroom of zwemmerschouder genoemd. Dit is een klinisch syndroom dat optreedt wanneer de pezen van de rotator cuff spieren worden geïrriteerd en ontstoken als ze door de subacromiale ruimte, de passage onder het acromion passeren . Dit kan leiden tot pijn, zwakheid en verlies van verkeer bij de schouder. De oorzaak hiervan is vaak een verplaatsing van de bovenarm in het schoudergewricht tijdens bewegingen waardoor deze ruimte onder het acromion verkleind.

Plantaire fasciitis | hielspoor

Plantaire fasciitis is een aandoening die leidt tot pijn in de hiel en de onderkant van de voet. De pijn is meestal het meest intens tijdens de eerste stappen van de dag of na een rustperiode. Pijn kan uitstralen door de voet en tenen en kan toenemen door een strakke achillespees. De aandoening komt meestal langzaam op en ongeveer een derde van de mensen vertonen klachten aan beide voeten. Risicofactoren zijn lange periodes van staan, een plotse toename in de hoeveelheid sporten (met name lopen) en obesitas. Het wordt ook geassocieerd met het inzakken van de voetboog tijdens stappen of lopen.

Scheenbeenvliesontsteking

Veel sporters krijgen wel eens te maken met klachten aan de binnenzijde van hun scheenbeen, meestal onderaan naar de enkel toe. Sporten die onderhevig zijn aan een hoge sprongbelasting (vb. lopen) krijgen hiermee te maken. Het scheenbeen is gevoelig aan druk en soms licht gezwollen. We kunnen hierbij spreken van het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), soms ook wel scheenbeenvliesontsteking, periostitis, of shinsplint genoemd. Dit syndroom is de reactie op een overbelasting van het onderbeen.

Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem dat ten minste bij 80% van alle individuen op een bepaald punt in hun leven voorkomt. Het is de vijfde meest voorkomende reden om een arts te consulteren. Ongeveer 1 op 4 volwassenen heeft lage rugpijn die ten minste 24 uur in de afgelopen 3 maanden heeft geduurd. Het is dus een klacht die niet uitzonderlijk is. Daarnaast is lage rugpijn is een belangrijke oorzaak van de afname in activiteiten en afwezigheid op het werk wat resulteert in een enorme economische last op individuen, gezinnen, gemeenschappen, de industrie en overheden. Het is dus belangrijk om in een vroeg stadium advies te verkrijgen opdat de klachten snel afnemen en herval voorkomen word.

Please reload

Kinesitherapie leuven

Kinesist leuven

MAGNUS Kinesitherapie Leuven

Erasme Ruelensvest 11 | 3001 Leuven